Geheimen van Graubünden

Een unieke reis naar het Zwitserse Kanton Graubünden.

Geheimen van Graubünden

Programma van dag tot dag

 

Beschrijving 10-DAAGSE:

Dag 1.

Vertrek uit NL naar Duitsland

Opstapplaats Amsterdam Sloterdijk of Utrecht (bushalte voor internationale busreizen).

Vandaag volgen we voor een groot deel de Rijn stroomopwaarts door Duitsland. De veranderingen in het landschap van Nederland naar Duitsland worden als een film voor je afgespeeld in onze comfortabele touringcar. Onderweg is er voldoende gelegenheid om kennis te maken met de medereizigers.

Overnachting in Duitsland omgeving Zwarte Woud.

1-2

 

Dag 2.

Duitsland naar Thusis

We vertrekken vroeg vanuit ons hotel en vervolgen onze weg naar het zuiden. Bij Schaffhausen bezoeken we de indrukwekkende Rheinfall, de grootste waterval van Europa.  Hierna rijden we verder Zwitserland in. Nog steeds volgen we de Rijn.

We passeren Chur, de hoofdstad van Graubünden en tevens oudste stad van Zwitserland. Natuurlijk plannen we een bezoek aan deze historische stad. Voor het avondeten bereiken we Thusis voor een verblijf van drie nachten.

>> Hotel Thusis <<

Rhine_Falls2

 Dag 3.

Roffla en Via Mala

Nu wordt het tijd om de benen te strekken. We bezoeken vandaag twee Schluchten van de Hinterrhein, het zogenaamde achterste deel van de Rijn. De Viamala is een zeer smalle kloof waar het water zich een weg doorheen worstelt. Viamala komt uit het Latijn en betekent slechte weg.

Het is dan ook goed voor te stellen hoeveel moeite de oude Romeinen hadden om hier een weg doorheen aan te leggen.

De andere kloof is zo’n geheimpje van Graubünden, dat moet je ter plaatse ontdekken… Tussen de twee bestaat een gemoedelijke wandelroute.

Deze voert onder andere langs de Sint Martinuskerk van Zillis, gebouwd in 831 en bekend van het op houten panelen beschilderde plafond.

 

1-2

Dag 4.

Glaspas/ Obergmeind, wandeling Glaser Grat

Vandaag ontdekken we de Heinzenberg. Boven is een fantastische graatwandeling te maken. Deze begint in het Naturpark Beverin. Vanaf het beginpunt is het even stijgen naar de Glaser Grat. Met fantastische uitzichten naar beide zijden van de berg begrijp je waarom de lokale bevolking hier graag de hond uitlaat. Het pad (dat soms smal is) voert over de bergkam naar een aantal meertjes. Voor deze wandeling is een zekere tred vereist. Alleen naar de meertjes wandelen kan ook en is wat meer ontspannen wandelen.

Wie liever zelf op zoek gaat naar geheimen van Graubünden kunnen we een tocht met de Rhätische Bahn aanraden (optioneel). Vanuit Thusis is er een goede treinverbinding met bijvoorbeeld Chur of een hele mooie tocht door de Rheinschlucht te maken, de Grand Canyon van Zwitserland!

DSC_0869_1652904564320

Dag 5.

Thusis naar Zernez

We vertrekken vandaag vroeg, want via een prachtige route rijden we naar de Flüelapas bij Davos. Vanaf de pashoogte op 2384m. zijn diverse wandelingen te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een beklimming van de Schwarzhorn (3147m.) met een prachtig panorama-uitzicht over de omliggende bergen. Of maak je liever een rondwandeling langs de Jöriseen, typisch turkoise bergmeren.

Wil je een makkelijkere route, dan voert een mooi pad naar Davos waar je wat cultuurshock in deze alpine wereldstad kunt beleven. Ook is het mogelijk om de hele dag in Davos door te brengen.

Aan het eind van de dag wordt iedereen bij een vooraf afgesproken punt opgehaald en dalen we de Flüelapas aan de andere kant af richting Zernez voor het tweede deel van deze vakantie en verblijf in ons volgende hotel.

>> Hotel Zernez <<

3

Dag 6. 

Vrije dag. Wie wil kan in Zernez het informatiecentrum van het nabijgelegen Nationalpark bezoeken of met de trein een uitstapje maken naar St.-Moritz (optioneel). Voor wie de wandelingen tot nu toe een makkie waren, voert er vanuit Zernez een lang en steil pad naar de fantastische meren bij Macun. Eventueel kun je het eerste stuk een alpentaxi boeken (optioneel). Dit verkort alleen de wandeltijd, niet de zwaarte!

St.-Moritz trein zwitserland

Dag 7.

Excursie S-charl/  Nationalpark

Inmiddels zijn we al even in het Engadin, het dal van de Inn. Dit is een afgelegen deel van Zwitserland en op zichzelf eigenlijk al een Geheimtip. Geologisch gebeurt hier nog wel het een en ander, erosie kun je bijna live beleven. Als de straat niet is weggeërodeerd, rijden we naar S-charl, een oud mijnwerkersdorpje aan de andere kant van het Nationalpark. Hier zijn prachtige wandelingen te maken van makkelijk tot wat zwaarder.

Uw chauffeur informeert u ter plaatse. Mocht de straat naar S-charl niet berijdbaar zijn door puinverschuivingen dan vinden we een passend alternatief.

S'Charl

Dag 8.

Morteratsch

Het hoogtepunt bewaren we natuurlijk voor het laatst. Deze dag kun je letterlijk tot grote hoogten stijgen. Via Pontresina komen we aan bij Morteratsch. Zoals veel ijs is ook deze gletsjer aan het terugtrekken. Niettemin kun je nog steeds bij het ijs komen! Een goed onderhouden pad voert naar de voet van de gletsjer, althans waar deze was in 2010.

Wie vandaag de dag het ijs wil aanraken zal het laatste stuk wat moeten klimmen over een gemarkeerd paadje tussen de rotsen door.

Een andere route voert wat hoger naar de Bovalhut met prachtig uitzicht op deze overweldigende omgeving. Een optioneel alternatief is om met de kabelbaan naar Diavolezza te gaan op bijna 3000 meter hoogte. Hier heb je een geweldig uitzicht op de Piz Bernina, het massief en de gletsjers met al hun spleten. Wie zin heeft kan een makkelijk of een wat moeilijker topje beklimmen.

4

Dag 9.

Zernez naar Duitsland

Onderweg zoeken we nog een mooi plekje met een laatste uitzicht op de bergen voor we ons weer begeven richting het vlakkere land. Tijd genoeg om alle opgedane indrukken op ons te laten inwerken.

zwitsers-nationaal-park-zernez2.6.b958

Dag 10.

Duitsland naar Nederland.

Einde van een indrukwekkende reis.

 

DSC_0781_1653415887717
nl_NLNederlands